Translate

сряда, 5 юни 2013 г.

Как са използвани широко известни уязвимости в Microsoft Office за неупълномощено събиране на информация. Доклад на Kaspersky Lab “THE NETTRAVELER”



Доклада на  Kaspersky Lab “THE NETTRAVELER” разкрива различни действия от областта на кибер – шпионажа (кибер атаки), успешно приложени на повече от 350 „жертви” от 40 страни в света. 
Доклада се фокусира върху “nettraveler”, който е основния кибер инструмент на извършващите тези атаки.
В Доклада е извършен подробен анализ на „зловредния инструмент” nettraveler, използван за неупълномощено извличане на информация от неголяма група хакери от Китай. Основните обекти, атакувани от тази група включват правителствени институции, посолства и дипломатически мисии, организации от индустрията (добив на нефт и газ), изследователски институти, университети, частни компании, военни контрактори, различни видове активисти. Интересите на групата са в областите на използването на космическото пространство, нанотехнологиите, енергийното производство, ядрената енергия,  лазерните технологии, комуникационните системи.
Независимо, че nettraveler не е от най-развитите инструменти, той е използвана многократно и напълно успешно срещу стотици обекти от целия свят. При прилагането на nettraveler, са използвани и други „зловредни” кодове – в т.ч. Zegost, Saker и др.
Основната цел на публикуването на Доклада е да запознае в необходимата и достатъчна детайлност всички организации и/или лица, които биха могли да станат жертви на тези, много разпространени и успешни атаки с nettraveler. Доклада е много подходящ и за специалистите, работещи в областта на информационната сигурност.

Връзка към Доклада: