Translate

вторник, 16 август 2022 г.

Обучение за самооценка на състоянието на киберсигурността, на база Cybersecurity Capability Maturity Model –C2M2 / version 2.0 /

Учебен пример за попълване на въпросник по сигурността, за примерна функция и за примерно избран домейн от С2М2; обработка на резултатите и  определяне на отделните, и общото нива на "зрялост" 

За да може да се извършва самооценка на състоянието на киберсигурността в организацията, съгласно модела (C2M2) е необходимо неговото внимателно изучаване - архитектура на модела (основните компоненти и връзките между тях) и на структурираните по области въпроси, подлежащи на отговор. 

За да се разбере и впоследствие да се приложи показания учебен пример е необходимо / задължително да се познава много добре модела за провеждане на самооценка, на база Cybersecurity Capability Maturity Model (C2M2). Този пример е базата за реалното, самостоятелно попълване на въпросниците по сигурността и обработката на резултатите.

По всички възникнали въпроси, свързани с модела и неговото прилагане се осигурява безплатно консултиране и отговори по възникналите проблеми! За целта може, освен комуникация по електронна поща: infosecservicebg@gmail.com  - може да се използват и средства на платформата InfoSec Learning Management System –  категория "С2М2 - Модел за оценка състоянието на киберсигурността" - "C2M2 - Self Evaluation / Questions for C2M2 Self Evaluation" - "Forums".  


InfoSec Learning Management System




Учебен пример - въпросник и обработка на отговорите



понеделник, 15 август 2022 г.

Обучение за самооценка на състоянието на киберсигурността, на база Cybersecurity Capability Maturity Model –C2M2 / version 2.0 / July 2021

Въведение в С2М2 - описание и прилагане

За да може да се извършва самооценка на състоянието на киберсигурността в организацията, съгласно модела (C2M2) е необходимо неговото внимателно изучаване - архитектура на модела (основните компоненти и връзките между тях) и на структурираните по области въпроси, подлежащи на отговор. По всички възникнали въпроси, свързани с модела и неговото прилагане се осигурява безплатно консултиране и отговори по възникналите проблеми! За целта може, освен комуникация по електронна поща: infosecservicebg@gmail.com  - може да се използват и средства на платформата InfoSec Learning Management System –  категория "С2М2 - Модел за оценка състоянието на киберсигурността" - "C2M2 - Self Evaluation / Questions for C2M2 Self Evaluation" - "Forums".

След този, първи материал последователно ще бъдат предоставени:

- пример за попълване на въпросниците, анализ и оценка на отговорите за определяне на постигнатото ниво на "зрялост" за съответната област за сигурност;

- въпросници за всички зони за сигурност - 10 бр.


InfoSec Learning Managеment System



Описание и прилагане на С2М2