Translate

събота, 25 май 2013 г.

Още един аспект на енергийната сигурност – сигурност на системите за управление, наблюдение и контрол на енергийните системи


Това кратко съобщение има за цел да запознае интересуващите се с Доклад ICT aspects of power systems and their security” (Информационно – комуникационни  технологични аспекти на енергийните системи и тяхната сигурност). Доклада е подготвен за Европейската Комисия от Обединения център за проучвания (JRS), по дейност   „Сигурност на критични мрежови инфраструктура”, от звеното „Оценка на сигурността на технологиите”.

Съдържанието на Доклада включва (но не само) описание на заплахите  и уязвимостите към/на системите за управление, наблюдение и контрол на енергийните системи, като особено вниманиe се обръща на SCADA (supervisory control and data acquisition) системите. Достатъчно подробно за засегнати и въпросите за оценката на риска, методите и средствата за противодействие на разкритите рискове и приложимите международни и/или национални  стандарти за сигурност. Не на последно място в Доклада са разработени и четири оперативни сценарии за атака на енергийни системи с цел нарушаване на тяхното нормално функциониране.

Доклада може да се използва, като  „учебник” за специалистите, имащи отговорности по сигурността на SCADA  системите, използвани в електроенергийната система на страната (НЕК, ЕСО и Националния диспечерски център и др.)

Връзка към Доклада:


При проблем на „свалянето” на Доклада, може да го получите по електронна пощаq  при заявка на:

infosecservice@study-security.com
+359 886 655 315 / Пламен Каменов

Няма коментари:

Публикуване на коментар