Translate

неделя, 27 декември 2015 г.

САЩ - Инициатива за защита от кибератаки на мрежите за пренос на електричество

Източник:
i-Сигурност
Информационен бюлетин на IDG.bg
Брой 548 / 23 декември 2015


Инициатива на DARPA за оргaнизиране на защитата на електрическия грид 


3200 отделни организации притежават и оперират инфраструктура за доставка на електроенергия в САЩ.

Наскоро DARPA обяви инициатива, наречена Rapid Attack Detection, Isolation and Characterization Systems (RADICS), която да обедини всички заинтересовани, с цел,  да се осъществи готовност за ранно предупреждение за предстоящи атаки, изясняване на ситуацията, изолация на засегнатите мрежи и характеризиране на заплахата.

"Инициативата е отговор на потенциалните устойчиви кибер атаки на електропреносната мрежа и системите зависещи от нея", според съобщение,публикувано на FedBizOpps.gov края на миналия месец.

"Ако една добре координирана кибератака на електрическата мрежа на страната се осъществи днес, времето, което ще бъде необходимо, за да се възстанови нейното управление би представлявало плашещо предизвикателство за националната сигурност", заяви Джон Евърет, ръководител на програмата. "Освен тежките икономически поразии, продължителното прекъсване на мрежата би затруднило евентуална военна мобилизация и логистика, би влошило способността на правителството да демонстрира сила или да решава международни кризи."

Няма коментари:

Публикуване на коментар