Translate

събота, 4 февруари 2023 г.

Trafigura: Руският "сенчест" флот нараства до рекордните 600 танкера след петролното ембарго на ЕС

 


След влизането в сила на ембаргото на Европейския съюз (ЕС) върху вноса на суров петрол от Русия, руският флот в "сянка", който транспортира петрол от страната до различни региони на света, е нараснал до рекордните 600 танкера. Нито Иран, нито Венецуела, които също са обект на международни санкции, могат да се конкурират с Москва по този показател, съобщи Bloomberg, позовавайки се на статистически данни от анализатори на Trafigura.


Европейското ембарго върху вноса на руски петрол, транспортиран по море, влезе в сила на 5 декември 2022 г. В същото време "таваните" на цените на петролните продукти от Русия ще влязат в сила на 5 февруари тази година. Това беше договорено от страните от Г-7, Австралия и ЕС.

"Сенчестият" флот, превозващ руски петрол до различни региони на света, нарасна до около 600 танкера. Това вече е рекорден брой. Смята се, че той представлява около 27% от световния флот", се казва в документа.

Според Бен Лакок, съдиректор на отдела за търговия с петрол в Trafigura, "сенчестият" флот на Русия е достигнал огромни размери. С помощта на такива танкери Москва ще може да заобиколи не само стоковото ембарго на ЕС, но и ефекта от "таваните" на цените на петролните продукти от Русия от 100 и 45 долара за барел. В резултат на това цените на петрола и продуктите ще се повишат с 40-50% заради ответните мерки на Русия, чиито власти отказаха да продават суровини на страните, които подкрепиха ограниченията.

На 4 февруари информационна агенция AFP цитира свои източници, според които страните от Г-7 и Австралия, следвайки Европейския съюз (ЕС), са се договорили за ценови "тавани" от 100 и 45 долара за петролните продукти от Русия. Първото ограничение ще се прилага за продукти, които се търгуват с премия спрямо петрола, а второто - за продукти, които се търгуват с отстъпка спрямо суровия петрол.





Няма коментари:

Публикуване на коментар